2010. október 18., hétfő

Galamb a rózsák között

Nem régen a Vácrátóti arborétumba jártunk, és ott láttam egy könyvet aminek a címe Kenyér és bor belelapoztam, mert hangulatosnak találtam fedelét, és nem is kellett sokat nézelődnöm benne, mikor felfedeztem egy kedves gyerekkori emléket, ami könnyeket csalt a szemembe. A kalácsfonáskor készített galamb.
Az én drága nagyikám, sokszor készített nekünk ilyet kiskoromba. Amellett, hogy nagyon finom volt a frissen kisült tészta, még izgatottabban vártuk, hiszen már a készítésnél is fontos feladatokat kaptunk. Amikor mami elkészítette a galambok testét a tésztából, mi feldíszíthettük a kis madárkákat. A gondosan kikészített, borsokból szem lett, az előre kivágott répa cikk, csőrnek való volt. Mindent a helyükre igazítottuk, majd egy kés segítségével elkészültek a farktollak, és már csak várni kellett, hogy sült galamb a szánkba repüljön.
A szegény férjem meg kissé frászt kapott, amikor visszafordult és ott látott sírni a könyves pult előtt. Akkor elmeséltem neki, hogy mi is történt, de nem igazából tudta, hogy miről beszélek, mert neki nem volt galambja gyermekkorában. Így már akkor elhatároztam, hogy a legközelebbi kalácsfonáskor készítek neki egyet. Most ugyan csak kalácsszerű tészta volt, mert az eredeti terv szerint, töltött rózsákat sütöttem, de valahogyan nem jött ki a tészta és a szirmok aránya, így pont egy galambnyi tészta kimaradt. Szóval készültek marcipános aszalt szilvával töltött rózsák és egy galamb is. A galamb kellékeit megváltoztattam, mert éppen elhasználtam az összes répát, de emiatt nem veszített fényéből a kis jószág. A szemek szilva darabból, a csőr pedig mandulából készült.

Hozzávalók: 


500 g liszt (ebből, ha van 100 g kenyérliszt)
230ml tej
25 g élesztő
10 g só
100 g cukor
2 zacskó Bourbon vaníliacukor
80 g vaj
kevés rum
1 tojássárga+ 1 a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk, majd a lisztel elkeverjük, hozzátesszük, a cukrot, sót, vaníliát, rumot, apránként a tejet a tojássárgát, majd kb. 20 percig dagasztjuk. Ha már majd nem kész vagyunk a dagasztással, akkor, hozzáadjuk az olvasztott vajat is. A tésztát kb. 1 órát állni hagyjuk, majd 3mm vastagra nyújtjuk. 12 nagyobb kört és 72 db kisebb kört szaggatunk ki. A nagyobb darab tésztába becsomagoljuk az előre elkészített aszalt szilvákat. (30 percig rumba áztatva a mag helyére pedig egy-egy kis falat marcipánt nyomkodtunk) A kisebb körökkel pedig körbevesszük a csinosra igazított kis csomagokat. A siker érdekében használjunk muffin sütőformát. A kis lyukakba állítsuk az elkészült rózsafejeket. Hagyjuk meleg helyen 30 percig kelni a tésztát, majd felvert tojássárgával gondosan kenegessük meg a virágokat. 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, majd szép mosolygósra süssük ki a rózsáinkat.
A galambhoz sodorjunk egy vastagabb kígyót, majd kössünk rá egy egyszerű csomót. Az egyik végét formázzuk kerekre, ez lesz a feje. Ide helyezzük el a szemeket és csőrt. A másik végét kissé lapítsuk el majd 3-4 helyen vagdossuk be, így elkészül a farktollazat is.


1 megjegyzés:

  1. Kedves Gasztroblogger!
    A finom étel alapja a kreativitás, a bátor és harmonikus fűszerezés, valamint a minőségi alapanyagok használata. Nincs ez másként a legkisebbek esetében sem, csak a 6 hónapos-3 éves babáknál még arra is vigyázni kell, hogy a felhasznált alapanyagok megfeleljenek az adott korosztály igényeinek. Egy kismama számára mindig nehéz eldönteni, hogy mit adjon enni a babájának, hogyan főzzön számára a konyhában, és miben tér el a felnőttek étkezése a kicsik babaételétől. Nekik kíván segíteni a Nestlé Babarecept Versenye, amelyre szeretnénk a konyhában otthonosan mozgó gasztrobloggereket is meghívni. A táplálkozási irányelveknek megfelelő legkreatívabb recepteket a Nestlé értékes ajándékokkal jutalmazza. A legjobb és legérdekesebb ételeket majd a nagyközönség választja ki szavazás útján.
    Bízunk benne, hogy sokan elfogadják a felkérésünket és részt vesznek majd a versenyen. A recepteket 2011. május 15. és 2011. június 15. között várjuk. További információt a www.mitegyenababa.hu, és a www.babareceptverseny.hu weboldalakon találhat.

    VálaszTörlés