2010. október 4., hétfő

Házi finomság kedvencünknek

Ma van az állatok világnapja! Így ne feledkezzünk meg két dologról: 


  1. Szerintem ma nem ildomos, állatot fogyasztani, legyünk akármilyen nagy húsimádók egy napot mindenki kibír hús nélkül. Annyi finom étel van, ami nem állatkából készül. Vannak nagyon finom főzelékek, valami zöldséges tészta, esetleg rántott zöldségfélék, gombás pizza, sajtos melegszendvics, vagy valami efféle kerüljön ma az asztalra. Nálunk mediterrán zöldséges tészta és krumplifőzelék tükörtojással, lesz a választék. 
  2. Természetesen a kedvencünket is lepjük meg valamivel, amiből ő is észreveszi, hogy ma valami különleges alkalom van. Ehhez nem kell természetesen plusz kiadásba verni magunkat, elég, ha 10 perccel tovább foglalkozunk vele, vagy ezt nem csak a megszokott időben tesszük. Lehet, tovább sétálni, vagy tovább simogatni, esetleg valami új játék, és játék után jöhet némi finom falat. 
Mint az már kiderült, nálunk egy kicsi kutyus a család tagja, így én neki készítek valami finomságot. Az eredeti terv szerint almás-zabpelyhes szívecskékre gondoltam, de sajnos közbejött valami, így ma már biztosan nem lesz időm elkészíteni, de leírom a receptet, hát ha valaki kedvet kap a szívből jövő szívecskék elkészítésének.

Almás-zabpelyhes szívek (ebkeksz)

Hozzávalók:

25-30 db szívecskéhez
250 g teljes kiőrlésű liszt
100 g zabpehely
120 ml víz
20 g reszelt alma
2 ek finom zsír
1 ek méz
1 kk őrölt fahéj és szegfűszeg
A hozzávalókat, egy tálban összegyúrjuk, majd egy lisztezett deszkán kb., 0,5 cm vastagra nyújtjuk, szívecske formával (ha nincs lehet más is) kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kekszeket. Előmelegített sütőben kb. 170° -on 30 perc alatt kisütjük, majd hagyjuk a lekapcsolt sütőben száradni a kekszeket néhány órát, vagy egy éjszakát.


Mivel nincs szívem finomság nélkül hagyni a kutyust, én a kedvenc szülinapi tortáját fogom elkészíteni:

Sajttorta 


Hozzávalók:

4 vékony szelet kenyér (toast kenyér)
1 db tömlős sajtkrém
30 g reszelt sajt

A kenyereket egymásra fektettem, majd egy nagyobb formával kiszúrok belőlük egy alakzatot, vagy csak egy sablont körbe vágunk.
A „torta” lapokat megkenjük sajtkrémmel, majd kívülről is bevonjuk a tortát, a reszelt sajttal megszórjuk az oldalát, a tetejét díszítsük, sajt rózsákkal.
Érdemes a tömlős sajtra kicsi lyukat vágni, akkor a végén, szép díszeket tudunk nyomni a tortára.

Kis gazdiknak ajánlom a következő állati vicces feladványokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése