2010. szeptember 30., csütörtök

Paradicsomleves ami a vendéglős fiát is elcsábítja

Van egy kedves unokaöcsi a családban, aki valahogyan mindig kiszagolja, ha nálunk paradicsom leves készül. Persze ha előre tudom, hogy jön akkor is készül.
Igazán nagy rajongója ennek a típusú levesnek, így külön érdem részemre, ha az első tányér után egy újabb hatalmas tányérral is vígan bekanalaz.
Kicsit szokatlan formában készül nálunk, ugyanis egy régi esett miatt- nem volt otthon szinte semmi csak egy kis maradék tarhonya- a betét apró kézi tarhonya.
Annyira megszoktuk, hogy „ettől” finom, hogy egyszer mást tettem bele, és nem győztem fogadni a panaszáradatot.
Egyébként a receptben nincs semmi különös, sőt a legtöbbször arra vetemedek, - ez köszönhető a mai paradicsomok silány minőségének- hogy konzerv paradicsomot (a jó minőségűnek mindig kifogástalan, zamatos íze van), esetleg paradicsom levet használjak (ez utóbbi természetesen házi készítésű).
Talán az egyetlen pici trükk, hogy a hígítást húslevessel végzem. A végén pedig kerül bele egy kis roppanós betét, nagyon apró kockára vágott zellerszár.


Hozzávalók:
3 ek. olaj
2 ek. liszt
1 kisebb egész hagyma
1,5 liter paradicsom vagy két nagy doboz hámozott leturmixolva
1 kis doboz sűrített paradicsom
só, bors ízlés szerint
1 kis darab zeller és a leveléből is egy kevés
ha úgy adódik, akkor egy kis csokor friss kerti zöldfűszer csokor, ha nincs akkor egy kevés lestyán, és borsikafű
2-3 marék apró tarhonya
zellerszár felaprítva (nem kell egy egész)

Az olajon kicsit megbarnítjuk a lisztet, majd hozzá adjuk, a hagymát megpucolva, de egészben, így tálalás előtt könnyen ki tudjuk venni. Felöntjük a paradicsom lével és a húslevessel, beledobjuk a zeller darabot és a levelet, és a zöldfűszereket. Ízesítjük, tetszés szerint, csendesen forraljuk, amíg a zöldségek majdnem megpuhulnak, akkor beletesszük a tarhonyát és az apró kockára vágott zellerszárat, még kb. 10 percet főzzük. Majd elzárjuk a gázt és lefedjük a levest, ha esetleg a tarhonyának további puhulásra lenne szüksége.
Tálalás előtt vegyük ki a zöldség darabokat, a fűszercsokrot. Ha van kedvünk szórjunk a leves tetejére, reszelt parmezánt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése