2010. szeptember 20., hétfő

Segítség kezdő háziasszonynak

Mi készüljön a cukkiniből? 
                                                                        Szeretettel Edinek és Évinek.

 A cukkini egy varázslatos sok oldalú, gyönyörű színű zöldség, így amikor a barátnőm kétségbeesetten csacsogta a telefonba, hogy a lányának s.o.s. kellene a cukkinis rózsa recept, mert nem nagyon tud mit kezdeni az otthon lévő példányokkal, nem is nagyon értettem. Megbeszéltük, hogy küldöm a receptet amint lehet, de mire haza értem megfogalmazódott bennem, hogy nem recept kell ide, csak egy kis löket, hogy beinduljon a fantázia. (Azért természetesen a receptet is megadom.) 

Akkor a kimeríthetetlen lehetőségek közül néhány, csak aztán majd győzzetek választani: 

Legelső legyen egy tejszínes krémleves nagyon gyorsan elkészül, pirított kenyérkockával, vagy reszelt sajttal nagyon finom.
Lehet belőle főzeléket készíteni a tökhöz hasonló módon, vagy pürésítve étkezési keményítővel sűrítve.
Előételt is készíthetünk belőle hidegen krémet (padlizsán helyettesítve, vagy az avokádó recept alapján) meleg előétel lehet egy remek tojás rántottás, egy sós muffinos, vagy egy „áltócsnis” megoldás.
(Ez esetben a krumpli helyett, vagy mellé reszeljük). 
Készíthetünk belőle répatortát, persze ez alkalommal cukkinitorta lesz. 
A lecsót is feldobhatjuk vele, vagy készíthetjük a mediterrán változatot, (ratatouille) így a fűszerezés miatt nem egy megszokott lecsó íze lesz.
Aztán lehet egy izgalmas köret is, mert remekül grillezhető, de ha gyorsan kell, akkor süthetjük, serpenyőben is. Már csak egy szép szelet hús kell mellé és kész a remek vacsora. Ha nincs hús, akkor a lesütött szeleteket keverhetjük, tésztához is az eredmény akkor is hibátlan.
Ha nassolni támadna kedvetek, akkor vékony szeletekre vágva (legjobb uborka gyalun) egy sütőpapíros tepsibe sorakoztassátok a cukkini hadsereget, majd egy ecsettel fűszeres olajat kell rákenegetni és gyenge hőmérsékleten kb. negyed óra alatt kész, a vendégvárónak is kiváló ropogtatni való.
Persze lehet rántani is, ez egy kicsit snassz, de attól még finom, esetleg a bunda feljavítható, parmezánnal, szezámmaggal, vagy magkeverékkel.
Zöldséges lasagneba is kerülhet, de lehet belőle pazar rizottó. Ez a zöldség tényleg hihetetlen, ahogy írom a lehetőségeket, szinte azt is látom magam előtt, ahogyan a gondolataim cikáznak az agytekervények között, és másodpercenkét egy kis fiók bukkan elő, amit kinyitva egy újabb remek cukkini recept tárul elénk.
Nem is meséltem még, hogy mennyire jó töltve, a töltelék készülhet hússal, vagy hús nélkül, gombával, tojással, esetleg sonkával. És legalább ennyire lenyűgöző rakottasnak is. Ebben az esetben is használhattok húst, sonkát, vagy csak más zöldségeket, de lehet csak sajttal keverni.
Ha már rakott, akkor megemlíteném a tésztás változatot is ez esetben apró kockára vágva kell kicsit átforgatni olajon, majd hozzá keverni, hús falatokat, vagy sonkakockákat, de lehet bacon is, vagy füstölt szalonna is. Majd a kifőtt tésztát is belekeverjük, egy nagy tálba öntjük az egészet, aztán egy fűszerezett tejszínes, tejfölös szósszal leöntve betoljuk a forró sütőbe, Mire kész a terítés és mindenkit sikerül az asztalhoz csalogatni, biztosan ki is sül a finom tésztás holmi.
Nagyon fiatal példányoknál készülhet saláta is vegyesen vagy csak magában, az elkészítéskor adoptáljátok az uborka helyére. Magyaros pörköltet is készítenek cukkiniből galuskával, ezt még nem próbáltam, de itt sem lehet nagyot hibázni.
Azt hiszem még tényleg nagyon sokáig folytathatnám a változatokat, de lassan túl hosszú lesz ez bejegyzés és még nem lesz kedvetek elolvasni, úgy hogy már csak egy receptet írok, le azt is csak azért, hogy megmutassam, ez a zöldség még édességként is megállja a helyét.

Diós cukkini kocka 

Hozzávalók:

30 dkg cukkini lereszelve
20 dkg cukor
8 dkg búzadara,
17 dkg liszt
2 ek olaj
10 dkg darált dió
8 dkg durvára vágott dió
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 egész tojás és egy sárga

Két tálat vegyünk elő az egyikbe keverjük el a lisztet, búzadarát, sütőport a kétféle diót. A másikba a tojásokat és a cukrot, meg a citrom héját és az olajat keverjük habosra, majd a kicsavart cukkinis keverjük óvatosan a masszához. A másik tálból a keveréket lassan adjuk a tojásos keverékhez, ha szépen elvegyültek akkor egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a krémet elsimítjuk, majd előmelegített sütőben, 160° 25-30 perc alatt kisütjük. Ha kihűlt ketté vágva megkenhetjük savanykás lekvárral, vagy egyszerűen csak kockákra vágva kínáljuk.

Drágáim, remélem tudtam segíteni és találtok valami fogatok alá valót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése