2010. szeptember 15., szerda

3000 éves csoda: a körte

Ma amikor a piacon jártam, örömmel láttam, hogy ismét csábítóan kínálja magát. A piacokon, üzletekben számtalan színben, ízben kapható, így mindenki könnyedén megtalálhatja a neki tetszőt. De nem csak a külcsínre kell figyelnünk, a belső értéke is jelentős. Nagyon fontos ásványianyag- és vitaminforrás, magas kálium tartalommal. Segítségünkre lehet a méregtelenítésben, sóoldásban, vagy a lúgosítás során. Fogyasztásával megelőzhetjük a reumát, köszvényt, ízületi gyulladást, vese-és epebetegséget, vérszegénységet, de vérnyomás- és koleszterinszint csökkentőként is kiváló. Ajánlott még gyomorkímélő diétához, fogyókúrázóknak vagy cukorbetegeknek is, mivel energia- és fehérjeszegény.

Ha fáradtak lennénk vagy depressziósok, akkor a körte levét főzzük fél órán át majd kortyoljuk el.

És ha már meguntuk nyersen, akkor jöhet sülve, főve, töltve, édesen, sósan, salátának, aszalva, befőttnek, gyümölcssajtnak.





Körte krémleves (édesen)    
  • 6 db körte
  • 2 db fahéjrúd
  • pár szem szegfűszeg
  • ½ citrom leve
  • 15 dkg cukor (méz)
  • 1 darabka vaníliarúd
  • csipet só
  • 3 ek. Keményítő
  • 2 dl tejszín


A körtéket meghámozzuk, feldaraboljuk, majd gyorsan ráöntjük a citromlevét, hogy ne barnuljon meg. A vizet cukorral és a fűszerekkel 10-15 percig főzzük, majd beletesszük a körtéket és még annyi vizet, hogy ellepje a körtét.
Ha puhára főtt, akkor a tejszínnel elkevert keményítővel besűrítjük.
Hidegen vagy melegen tálaljuk. Tejszínhabbal és citromfűvel díszíthetjük. (tálalás előtt vegyük ki a fűszereket, vagy a fűszerzsákot)



Körte krémleves (sósan)
  • 6 db körte
  • 2 db fahéjrúd
  • pár szem szegfűszeg
  • kis darab gyömbér
  • 1-2 kanál cukor
  • ½ citrom leve
  • csipet só
  • bors, fagarasó
  • 1,5 dl fehérbor
  • 5 dkg Gorgonzola sajt

A körtéket meghámozzuk, feldaraboljuk, majd gyorsan ráöntjük a citromlevét, hogy ne barnuljon meg. A fűszereket zsákocskába tesszük és a körtéhez adjuk, majd ráöntjük a bort és még annyi vizet, hogy ellepje a körtét. Addig főzzük, amíg teljesen puhára nem főtt, akkor hozzá adjuk a Gorgonzolát és leturmixoljuk. Frissen őrölt borssal és fagarasóval ízesítjük, ha szükséges, tejszínnel vagy tejföllel hígítjuk.


Ismertebb fajták:
Abate, Alexander, Ilonka, Árpával érő, vackor, Nasi, Bosc kobak, Seres Olivér, Pap körte, Clapps, Guyot (dr. Guyot Gyula) jó Luise, Vilmos, Canal red, Concorde...stb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése