Ma a maradék Boeuf Bourguignont öltöztettem új ruhába. Mivel ez a fél adag sehogyan sem akart már elfogyni, ki kellett találni, valamit ami újra kívánatossá teszi.
Finom kelt tésztát dagasztottam, majd 10 kisebb bagettet formáztam, amiket a felaprított húsival töltöttem meg.
Köretnek egy könnyű házi majonézes fejes salátából és paradicsomból kevert saláta volt.
A kis fénylő, duci bagettek hamar kisültek és ellenállhatatlan illattal töltötték be a lakást.
Tésztához:
50 dkg liszt (ebből lehet 10 dkg kenyér liszt, ha van kéznél)
1,0 dl tej
2,0 dl víz
egy fél élesztő
1 kanál cukor
1,5 dkg só
3 evőkanál olaj
Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított, cukros tejben, majd a liszthez keverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és a tésztát jól kidagasztjuk. 40-50 percet kelesztjük, majd kb. 10 részre osztjuk.
A darabkákat laposra nyújtjuk a közepére halmozzuk a tölteléket, majd csinos bagett alakúra formázzuk.
A megformált darabokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és újra kelni hagyjuk egy fél órát. Ha már duplájára keltek, akkor lekenjük őket felvert tojássárgájával és ízlás szerint megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, vagy valamilyen maggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb.15-20 perc alatt szép pirosra sülnek.
A töltelék lehet bármi, ha nincs maradékunk, használhatunk, sonkát, virslit, sajtot, kolbászt...stb.
Salátához:
1 fej saláta
3 szem paradicsom
1 pici fej hagyma fele
a kedvenc saláta öntetünk
A salátát alaposan megmossuk, majd legalább ennyire alaposan megszárítjuk a leveleket, és csíkokra metéljük.
A hagymát és a paradicsomot apróra vágjuk bele szórjuk egy nagy tálba, elkeverjük az öntettel, majd tálalás előtt a saláta csíkokkal is.
Ez egy kicsit olyan, mint a Cornish Pastry. Jó tudom, Te frankofon beállítottságú vagy, de az ángliusok is sok ilyesmit sütnek. Egyébként nagyon finom volt! :)
VálaszTörlésNa látod ez a lényeg! :-)
VálaszTörlés